poniedziałek, 29 października 2012

Łosoś pieczony w mango i pomidorach 6,75 pln


150 g fileta z łososia (2,5 zł)
1/2 mango (1,5 zł)
pestki z 1/4 granatu (0,75 zł)
sok z 1/2 cytryny (0,5 zł)
1 pomidor (0,8 zł)
1 ząbek czosnku ( 0,2 zł)
sól, pieprz, chili w proszku


Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzymy i posypujemy szczyptą chili. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Mango obieramy i  kroimy w kostkę, pomidora dzielimy na 8 części. Na pergaminie układamy zamarynowanego łososia, przykrywamy pokrojonym mango i pomidorami. Zalewamy pozostałą marynatą, solimy i posypujemy listkami bazylii. Pergamin zawijamy w kopertę. Wstawiamy do piekarnika na około 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie rozwijamy pergamin i pieczemy jeszcze 10 min. Podajemy z pestkami granatu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz