Nadzienie
800 g dyni (1,2 zł)
2 jajka (1 zł)
200 g śmietany 12 %( 1,5 zł)
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
50 g cukru ( 0,2 zł)
skórka i sok z połowy limonki (0,4 zł)
1/2 szklanki wody
Wyrabiamy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Dynię wraz z woda, przyprawami, sokiem z limonki oraz otartą skórką na patelni lub w garnku dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Kiedy zmięknie, ucieramy ja na gładką masę przy pomocy blendera.
Cukier ucieramy z żółtkiem na gładką masę, dodajemy śmietanę i lekko ubijamy.Dodajemy do ostudzonej masy dyniowej. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Wylewamy na formę do tarty wyłożoną ciastem.
Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz