Ciasto
1 szklanka mąki ( 0,6 zł)
1/2 kostki masła ( 1,5 zł)
1 żółtko (0,6 zł)
szczypta soli
1/5 szklanki wody
Farsz
0,5 kg cielęciny (20 zł)
4 cebule ( 0,4 zł)
4 ząbki czosnku (0,8 zł)
4 papryki ( 4,2 zł)
1/2 selera naciowego ( 1 zł)
50 g czarnych oliwek ( 1 zł)
50 g czarnych oliwek ( 1 zł)
natka pietruszki (1,2 zł)
oliwa do smażenia
3 jajka ( 1,8zł)
200 ml śmietany ( 1,8 zł)
sól, pieprz
Mąkę przesiewamy przez sitko, mieszamy z solą i masłem.Całość siekamy. Dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy. Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso. Dodajemy cebule pokrojoną w talarki, posiekany czosnek, paprykę, oliwki oraz seler naciowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Następnie
dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Formę do tarty smarujemy oliwą i wysypujemy odrobina bułki tartej. Ciasto należy delikatnie rozwałkować i wyłożyć formę dociskając brzegi. Wykładamy gotowe mięso i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą i pieprzem. Quiche pieczemy przez około 40 min w 200 stopniach.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso. Dodajemy cebule pokrojoną w talarki, posiekany czosnek, paprykę, oliwki oraz seler naciowy. Dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Następnie
dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Formę do tarty smarujemy oliwą i wysypujemy odrobina bułki tartej. Ciasto należy delikatnie rozwałkować i wyłożyć formę dociskając brzegi. Wykładamy gotowe mięso i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, doprawioną solą i pieprzem. Quiche pieczemy przez około 40 min w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz