niedziela, 11 listopada 2012

Pęczak ze szpinakiem za 5,95 PLN



150 g piersi z kurczaka  (2,30 zł)
1 cebula ( 0,2 zł)
1 ząbek czosnku ( 0,2 zł)
1 papryczka chili ( 0,3 zł)
200 g szpinaku ( 1,2 zł)
50 g kaszy pęczak  ( 0,1 zł)
100 g pomidorów z puszki ( 0,45zł)
garść listków pietruszki (0,40 zł)
1 pomidor ( 0,5 zł)
1/4 papryki ( 0,3 zł)
sól, pieprz, oliwa


Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, lekko obsmażamy. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i dodajemy do podsmażonego kurczaka. Dorzucamy szpinak i pomidory, dusimy pod przykryciem około 10 min. Dobrze wypłukaną kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut po czym dorzucamy ją do podduszonych pozostałych składników. Dolewamy 200 ml wody pozostałej z gotowania kaszy. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy drobno posiekaną natkę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut po czy pozostawiamy na 5 minut bez przykrycia lub do redukcji sosu.

Podajemy z grilowanymi pomidorami i papryką




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz