wtorek, 23 października 2012

Bezjajeczne naleśniki z chili con carne 3,97 pln 2 sztuki


Na ciasto naleśnikowe
50 g mąki (0,17 zł)
1/4 szklanki wody gazowanej ( 0,15 zł)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
oliwa do smażenia

Nadzienie
150 g mięsa wołowego ( 2,5 zł)
1 cebula ( 0,1 zł)
1 ząbek czosnku ( 0,2 zł)
150 g pomidorów z puszki (0,6 zł)
50 g czarnej fasoli ( 0,25 zł)
pieprz cayenne, pieprz czarny, kumin, sól
oliwa do smażenia


Mąkę mieszamy z przyprawami i sodą, stopniowo dodajemy wody energicznie mieszając aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietanki i uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy niewielką ilość oliwy, nakładamy 1 porcję masy i smażymy po 2 minuty z każdej strony.

Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek podsmażamy, dodajemy przyprawy (wg uznania) i dokładnie mieszamy. Dorzucamy zmielone mięso i smażymy około 10 min. Dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz odsączoną fasolę, podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem przez około 20 min. Nadzieniem wypełniamy naleśniki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz