Na ciasto
0,2 kg mąki (0,6 zł)
60 g masła (0,9 zł)
1 żółtko ( 1 zł)
1/5 szklanki wody
1 łyżka cukru ( ewentualnie cukier wanilinowy)
Nadzienie
0,5 kg słodkich jabłek ( 0,7 zł)
1/2 opakowania galaretki pomarańczowej ( 0,5 zł)
sok z 1/2 cytryny i otarta skórka ( 0,5 zł)
cynamon, imbir, aromat pomarańczowy
Miękkie masło siekamy z mąką oraz cukrem, dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, odstawiamy na godzinę do lodówki lub 15 min do zamrażalnika.
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, łączymy z pozostałymi składnikami, dusimy pod przykryciem około 10 min.
Ciasto dzielimy na 12 części, każdą rozwałkowujemy, wykładamy nim foremki wczesniej posmarowane masłem i obsypane bułką tartą. Dodajemy masę jabłkową ozdabiamy kawałkami świeżego jabłka i wstawiamy na 40 min do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz