150 g piersi z kurczaka (1,94 zł)
1/4 papryki (0,5 zł)
150 g pomidorów z puszki ( 0,6 zł)
1 cebula (0,10 zł)
1 ząbek czosnku (0,20 zł)
50 g groszku ( 0,40 zł)
1 papryczka chili (0,35 zł)
50 g kaszy gryczanej ( 0,40 zł)
oliwa do smażenia
balsamico
cynamon, imbir, kumin, sól, pieprz,
Kurczaka kroimy w paski, skrapiamy balsamico, przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy odrobina oliwy i smarujemy rozgniecionym ząbkiem czosnku, odstawiamy na minimum 15 min do lodówki.
Cebulę kroimy w piórka, papryczkę chili drobno siekamy po usunięciu gniazda nasiennego. Paprykę kroimy w paski. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy zamarynowanego kurczaka na złoty kolor, dodajemy pokrojone warzywa.Całość podsmażamy po czym doprawiamy cynamonem, imbirem, kuminem. Dokładnie mieszamy mieszankę mięsno warzywną z przyprawami. Dodajemy groszek oraz pomidory wraz z zalewą, podlewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 15 min lub do czasu redukcji o połowę powstałego sosu. Podajemy z kaszą gryczaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz