niedziela, 21 października 2012

Łosoś duszony w pomidorach 5,32 pln


Filet z łososia 150 g (2,5 zł)
100 g pomidorów z puszki (0,45 zł)
1 świeży pomidor (0,8 zł)
100 g brokułów ( 0,4 zł)
1 cebula (0,1 zł)
1 ząbek czosnku ( 0,2 zł)
sok z połowy cytryny (0,5 zł)
porcja ryżu naturalnego ( 0,32 zł)
sól, pieprz, chili mielone
oliwa


Łososia solimy, pieprzymy, posypujemy chili i skrapiamy sokiem z cytryny.Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min.

Świeżego pomidora kroimy na 8 części, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 min.

Łososia podsmażamy po minucie z każdej strony.Odstawiamy na bok.

Na tej samej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy pod przykryciem około 10 min.Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy upieczone pomidory oraz układamy łososia. Dusimy kolejne 10 min.

Podajemy z ryżem naturalnym i brokułami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz