poniedziałek, 9 lipca 2012

włoska zupa pomidorowa 3,99 porcja

Włoska zupa pomidorowa z pieczonymi pomidorami i kurczakiem

Puszka pomidorów krojonych ( 1,89 zł)
2 średniej wielkości pomidory ( 1,6 zł)
3 ząbki czosnku ( 0,6 zł)
garść listków bazylii ( 0,6 zł)
 200 g fileta z kurczaka (2,59 zł)
kromka lekko czerstwego pieczywa pełnoziarnistego ( 0,3 zł)
dobra oliwa z oliwek ( 0,4 zł)
sól,pieprz

Pomidory kroimy w ćwiartki, wycianamy miąższ i ukladamy na pergaminie, skrapiamy oliwa.
Piec okolo 15 min w 180 stopniach

2 grubo pokrojone ząbki czosnku podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy posiekane 
listki bazylii.Dorzucamy miąższ z pomidorów i z puszki wraz z sokiem.Gotujemy 10-12 min.
Dorzucamy upieczone pomidory i grubo pokrojone pieczywo.Solimy i pieprzymy do smaku.

Kurczaka wczesniej zamarynowanego z drobno posiekanym czosnkiem, oliwa i cytryna , swieżo zmielonym pieprzem zawijamy w pergamin i pieczemy okolo 15 min.

Przed podaniem skropić surową oliwą z oliwek.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz