Ciasto
(na 40 mini muffinów)
1 szklanka startej marchewki ( 0,6 zł)
3/4 szklanki mąki ( 0,45 zł)
1/2 szklanki oliwy ( 1 zł)
2 jajka ( 1,2 zł)
1 łyżeczka proszku do pieczenia ( 0,1 zł)
1/2 łyżeczki cynamonu
utarty kawałek imbiru (0,5 zł)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Lukier
3 łyżki cukru pudru ( 0,2 zł)
3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy ( 0,3 zł)
skórka otarta z połowy pomarańczy
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel , powoli dolewamy oliwę cały czas mieszając. Dosypujemy mąkę wymieszana z przyprawami i proszkiem do pieczenia oraz startą na grubych oczkach marchewkę. Całość dokładnie mieszkamy.Na koniec powoli dodajemy białka ubite na pianę z odrobina soli.W przypadku gdy ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę mleka.
Powstałym ciastem wypełniamy papierowe foremki, pieczemy około 20 min w 180 stopniach.
Cukier puder łączymy z sokiem pomarańczowym i otartą skórką, dokładnie mieszamy. Pędzelkiem dekorujemy ostudzone muffiny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz