Hiszpański deser: flan casero |
300 ml mleka ( 0,6 zł)
2 duże jajka (1,2 zł)
4 łyżki cukru ( 0,7 zł)
Karmel: cukier (0,5 zł), woda
Przygotowujemy karmel na rozgrzanej patelni z 3 łyżek cukru i 1/2 łyżki wody.
Należy uważać, żeby nie przypalić karmelu bo zrobi się gorzki.
Gorący karmel rozprowadzamy po ściankach formy na babkę.
Odstawić do ostygnięcia.
Dokładnie mieszamy mleko, jajka i cukier.Przelewamy do wystudzonej formy.
Wkładamy do piekarnika (200 stopni) w kąpieli wodnej (inna, większa foremka wypełnioną gorącą wodą) na około 1h.
Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 2-3h.
Aby ułatwić przełożenie na talerz, wkładamy formę na kilkanaście sekund do ciepłej wody.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz