wtorek, 10 lipca 2012

Flan de huevos casero 0,25 pln za porcję

Hiszpański deser: flan casero

300 ml mleka ( 0,6 zł)
2 duże jajka (1,2 zł)
4 łyżki cukru ( 0,7 zł)

Karmel: cukier (0,5 zł), woda


Przygotowujemy karmel na rozgrzanej patelni z 3 łyżek cukru i 1/2 łyżki wody.
Należy uważać, żeby nie przypalić karmelu bo zrobi się gorzki.
Gorący karmel rozprowadzamy po ściankach formy na babkę.
Odstawić do ostygnięcia.

Dokładnie mieszamy mleko, jajka i cukier.Przelewamy do wystudzonej formy.

Wkładamy do piekarnika (200 stopni) w kąpieli wodnej (inna, większa foremka wypełnioną gorącą wodą) na około 1h.

Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na  2-3h. 

Aby ułatwić przełożenie na talerz, wkładamy formę na kilkanaście sekund do ciepłej wody.


Najlepiej smakuje na drugi dzień.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz